Η Τέχνη πάντα, αλλά σε εποχές κρίσης ακόμη περισσότερο, λειτούργησε και λειτουργεί ως το ύστατο ανθρώπινο καταφύγιο!

«Και σε τι μου είναι χρήσιμη η Τέχνη; Σε μια εποχή που τα ‘χω χάσει όλα ή σχεδόν όλα; Που έχω καταστραφεί; Που δεν βλέπω φως στο βάθος του τούνελ;», με ρώτησε φίλος από τα παλιά, οικονομικά εύρωστος, τακτοποιημένος… «βολεμένος και χορτάτος»… που λένε, πριν ξεσπάσει βέβαια η οικονομική κρίση, αλλά που μετά την κρίση και –παρά τις ηρωικές του προσπάθειες- έχασε την επιχείρηση του και επιπλέον τον κυνηγούν και οι τράπεζες για την αποπληρωμή του χρέους του που αδυνατεί πια να αποπληρώσει!

Τι να απαντήσεις σ’ έναν, στην κυριολεξία κατεστραμμένο οικονομικά πολίτη αυτής της Χώρας, που βιώνει σε καθημερινή βάση τον εφιάλτη της τραγικής αδιέξοδης πραγματικότητας! Και όμως, αγαπητέ φίλε και κατεστραμμένε συμπολίτη…  

Έχοντας βαθειά επίγνωση της καθημερινής τραγικής αδιέξοδης οικονομικής κατάστασης, που βεβαίως έχει πλήξει άμεσα και εμένα, θα ήθελα -αφού με ρωτάς- με  το χέρι στην καρδιά, να σου απαντήσω ως εξής: Ερχόμενος σε επαφή με την Τέχνη, δεν θα λύσεις το οικονομικό σου αδιέξοδο! Αυτό είναι βέβαιο. Πλην όμως, η επικοινωνία σου αυτή, θα σε βοηθήσει να απαλύνεις το πνευματικό και ψυχικό σου τραύμα….  Απαλύνοντας το, αποκτάς εσωτερικές αντοχές, ώστε να μπορέσεις να κρατηθείς στα πόδια σου, να ξαναγίνεις μαχητής!! Να ξαναπολεμήσεις… μήπως και μπορέσεις να ξανακερδίσεις αυτά που έχασες! Σε βοηθάει ώστε να μην πεις ΝΑΙ στη μοίρα σου!  Δηλαδή, η Τέχνη σε στηρίζει, πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, να μην γίνεις μοιρολάτρης, αλλά αγωνιστής!! Να ατενίσεις το μέλλον με αισιοδοξία!!  Η Τέχνη δεν είναι ενεχυροδανειστής ή τοκογλύφος για να σου δώσει τη δόση που στη συνέχεια θα τη δώσεις στην τράπεζα… Η Τέχνη είναι το γιατρικό, το βάλσαμο εκείνο, που θα σε γεμίσει ψυχικό απόθεμα για τη συνέχεια του αγώνα!  Στην προκειμένη περίπτωση, για επιβίωση και από την άποψη αυτή, η Τέχνη ήταν…είναι… και θα παραμείνει ΤΟ ΥΣΤΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ!!!!!

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ

 

Ο Άγγελος Παπαηλίας σκηνοθέτησε 3 ταινίες για τον κινηματογράφο (1 μικρού και 2 μεγάλου μήκους), 23 ταινίες πολιτιστικού περιεχομένου για την τηλεόραση και 2 έργα για το θέατρο.

Έγραψε 10 σενάρια, 2 θεατρικά έργα και 4 μυθιστορήματα. Παράλληλα, ως καθηγητής υποκριτικής δίδαξε το σύστημα Στανισλάβσκι.