Το Πολικό Εξπρές (The Polar Express) 2004

 

 

Του Robert Zemeckis

Παίζουν Tom Hanks, Chris Coppola, Michael Jeter

 

Ένα παιδί που δεν πιστεύει ιδιαίτερα στον Άγιο Βασίλη ταξιδεύει, στο μέρος που θέλουν να βρεθούν όλα τα παιδιά τα Χριστούγεννα. Στη χώρα του συμπαθέστατου παππούλη με τα δώρα. Στη διαδρομή με το πολικό εξπρές, θα γνωρίσει πολλές περιπέτειες και θα κάνει νέους φίλους. Μια ταινία για τα παιδιά που το βράδυ της πρωτοχρονιάς θα κοιμηθούν με το ένα μάτι ανοιχτό και για τους μεγάλους που θέλουν να πιστέψουν ξανά στον Άγιο Βασίλη και στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα.

 

Μόνος στο σπίτι (Home Alone) 1990

 

 

Του Chris Colombus

Παίζουν Macaulay Culkin, Joe Peski, Daniel Stern, Katherine O’ Hara

 

Η γνωστή ιστορία, όπου μια οικογένεια καθώς φεύγει για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ξεχνάει σπίτι τον… μικρότερο γιό! Ο πιτσιρικάς περνάει ζωή και κότα, μέχρι που δύο θρασύτατοι ληστές (με αμφισβητήσιμο δείκτη IQ) βάζουν στόχο το σπίτι. Ο Κέβιν αποφασίζει να υπερασπιστεί το σπίτι, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Από τις κλασσικές ταινίες του είδους, βλέπεται από όλη την οικογένεια. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

 

 

Αγάπη Είναι… (Love Actually) 2003

 

 

Του Richard Curtis

Παίζουν Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Alan Rickman, Emma Thomson, Andrew Lincoln, Keira Knightley, Rowan Atkinson

 

Από την πένα που μας έδωσε τις ταινίες 4 Γάμοι και 1 Κηδεία, Νότινγκ Χιλλ, Το Ημερολόγιο της   Bridget Jones, έρχεται μια ταινία, που αφηγείται 10 διαφορετικές ιστορίες που κορυφώνονται τα Χριστούγεννα και με κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Έχει ως επίκεντρο τις ανθρώπινες σχέσεις και μας παροτρύνει να βρούμε την αγάπη που υπάρχει παντού γύρω μας ιδίως τα Χριστούγεννα.

 

Ο Ψαλιδοχέρης (Edward Scissorhands) 1990

 

 

Του Tim Burton

Παίζουν Johnny Depp, Winona Ryder, Dianne Wiest

 

Το υπέροχο παραμύθι του Tim Burton με τον εκπληκτικό Johnny Depp στο ρόλο του Ψαλιδοχέρη, που με την αθωότητα και την απλότητά του σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια και μας δίδαξε ότι η ομορφιά δεν βρίσκεται στην εξωτερική εμφάνιση του καθενός, αλλά βρίσκεται μέσα μας. Ο συνδυασμός της παιδικότητας του Ψαλιδοχέρη και της υπέροχης μουσικής του Danny Elfman, κάνει την ταινία μοναδική. Δείτε τη και ίσως μάθετε γιατί μερικές φορές, χιονίζει τα Χριστούγεννα…

 

Μια Υπέροχη Ζωή (It’s A Wonderful Life) 1946

 

 

Του Frank Capra

Παίζουν James Stweart, Donna Reed, Lionel Barrymore, Thomas Mitchell

Ο Τζώρτζ Μπέιλι είναι ένας φιλήσυχος άνθρωπος, ευτυχισμένος οικογενειάρχης, που νοιάζεται και κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του. Ένα λάθος όμως φέρνει την οικονομική καταστροφή. Έτσι απελπισμένος καθώς είναι, σκέφτεται να αυτοκτονήσει την παραμονή των Χριστουγέννων. Τότε ο Κλάρενς, ένας υποψήφιος άγγελος, του δείχνει πως θα ήταν η ζωή όσων αγαπά χωρίς αυτόν.

 

Το Μια Υπέροχη Ζωή είναι μια από τις ομορφότερες (αν όχι η ομορφότερη) χριστουγεννιάτικες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ και μια από τις κλασσικές της 7ης τέχνης. Καταφέρνει να περάσει με ξεχωριστό τρόπο μηνύματα για την αγάπη, τη φιλία, το σεβασμό την αλληλεγγύη και τελικά την πραγματική ευτυχία του να έχεις γύρω σου ανθρώπους που αγαπάς. O James Stewart εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με ένα καστ που δίνει υπέροχες ερμηνείες και χαρίζει στην ταινία τον τίτλο του αριστουργήματος. Το έργο τα ανακάλυψα πριν 3-4 χρόνια και από τότε προσπαθώ να το βλέπω κάθε χρόνο. Είναι από τις ταινίες που μπορούν να σου φτιάξουν τη διάθεση και να σε γεμίσουν αισιοδοξία. Κάτι που σε τέτοιους καιρούς έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

 

 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!