Τι κοινό ενώνει τους κινηματογράφους: Ψυρρή, Παρί, Θησείον, Εκράν, Vox, Riviera, Παράδεισος; 7 διάσπαρτα θερινά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας με πρωταγωνιστικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ “2013 Θερινά Σινεμά στην Αθήνα”.

 

Το ντοκιμαντέρ – σε σκηνοθεσία Μαγδαληνής Ρεμούνδου, βασισμένο στη σεναριακή ιδέα του Θανάση Αγγελόπουλου, παραγωγή από την RGB tudios  & Stage Τrick Entertainments και μουσική επιμέλια από Stereo Mike – θα κάνει την παρθενική προβολή του στο Ελληνικό Πανόραμα του  16ου Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 14 Μαρτίου στις 17:00 και σε επανάληψη την Κυριακή 16 Μαρτίου στις 13:00 στην αίθουσα “Τόνια Μαρκετάκη” στο λιμάνι.

 

 

Αν και μια κινηματογραφική προβολή με θέμα τις θερινές κινηματογραφικές αίθουσες θυμίζει κάτι από Inception (όνειρο μέσα στο όνειρο) «Το συγκεκριμένο θέμα έχει να δώσει και να μιλήσει για κάτι που συμβαίνει τώρα», μου διευκρινίζει ο Θανάσης Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης  της μικρού μήκους ταινία Boy Story και συντελεστής του ντοκιμαντέρ “2013 Θερινά Σινεμά στην Αθήνα“.

«Τα θερινά σινεμά διατηρούν τη μοναδικότητα τους σε μια εποχή που όλα ταλανίζονται. Παρότι ο κόσμος δεν έχει οικονομική άνεση και η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει μια φθίνουσα πορεία τα θερινά σινεμά έχουν απήχηση».

 

Δεν κρύβω την έκπληξη που μου δημιουργεί αυτό το γεγονός, δεδομένου ότι μια κλειστού τύπου κινηματογραφική αίθουσα έχει, έστω και αμελητέα, καλύτερη ποιότητα ήχου και εικόνας. «Τα θερινά σινεμά δεν στηρίζονται τόσο στην τεχνολογία, όσο στο μεράκι του να προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία στο θεατή. Ο κόσμος τα επιλέγει για την ατμόσφαιρα που του προσφέρουν, τον έναστρο αττικό ουρανό, το δροσερό αεράκι, το άρωμα από αγιόκλημα και την αίσθηση χαλάρωσης. Παρά τις αλλαγές και τους γρήγορους ρυθμούς που έχουν εισβάλει στην καθημερινή μας ζωή, υπάρχει ακόμα μια νοσταλγία και ένας ρομαντισμός που ο κόσμος δεν τα απαρνείται και τα βρίσκει σε μια θερινή κινηματογραφική αίθουσα». Και συμπληρώνει:«Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων συναντήσαμε κόσμο που δεν τον ένοιαζε τόσο η ταινία που θα προβαλλόταν, όσο το γεγονός ότι θα έβλεπε μια ταινία σε θερινό σινεμά».

 

Είναι απορίας άξιο, ωστόσο το πώς αυτοί οι “ναοί” στην έβδομη τέχνη (ξέρω ακούγεται γλαφυρό!) συντηρούνται μέχρι σήμερα. «Είναι μικρές επιχειρήσεις που ο κάθε ιδιοκτήτης προσπαθεί να συντηρήσει με τον τρόπο του. Το κάθε ένα έχει να σου προσφέρει και κάτι ακόμα, πέραν από την ατμόσφαιρα του χώρου. Η τυρόπιτα του Σινέ Αθηναία, η βυσσινάδα του Σινέ Θησείον, τα κεφτεδάκια στο Σινέ Παράδεισος, είναι μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τον κόσμο να νιώθει πιο οικεία. Ωστόσο δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστα από τις συγκυρίες της εποχής, και παρόλο που έχουν ζήσει και πιο ένδοξες στιγμές επιβιώνουν μέχρι σήμερα χάριν στην αγάπη του κόσμου». Γεγονός που μας είχε αναφέρει και ο Θωμάς Μανιάκης σε προσωπική του συνέντευξη.

 

Και ποιοί άλλοι “κρύβονται” πίσω αλλά και μπροστά από την μεγάλη οθόνη. Οι Γρηγόρης Καραντινάκης Γεν. Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Νίκος Περάκης Σκηνοθέτης, Ορέστης Ανδρεαδάκης Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Open Air Festival και Περιοδικό Σινεμά, οι ιδιοκτήτες θερινών κινηματογράφων Ντίνος Αυγουστίδης (Σινέ Ψυρρή), Θωμάς Μανιάκης (Σινέ Θησείον) και  Γιώργος Καζιάνης διοργανωτής της δράσης Τα Παιδιά Πάνε Σινεμά, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συμμετέχουν.

 

Κλείνοντας ρωτάω τον Θανάση Αγγελόπουλο, “τι έχει σειρά μετά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;”

«Μας ενδιαφέρει να  επικοινωνηθεί το ντοκιμαντέρ και μέσα από άλλα φεστιβάλ κι γιατί όχι να επιστρέψει εκεί όπου ξεκίνησε, με προβολές σε θερινές κινηματογραφικές αίθουσες».

 

Κάντε Like στη σελίδα της Stage Tricks Entertaiments για ενημερώσεις σχετικά με την πορεία του νοκιμαντέρ “2013 Θερινά Σινεμά στην Αθήνα”.