Για περίπου τριάντα χρόνια (1920-1950 ) η Universal ήταν συνώνυμη με τις ταινίες τεράτων, οι οποίες αντλούσαν έμπνευση κυρίως από μυθιστορήματα φαντασίας και λαϊκούς μύθους αποκοτώντας έτσι φανατικούς οπαδούς ενώ φυσικά τρομοκράτησαν το κινηματογραφικό κοινό ανά τον κόσμο αποφέροντας αμύθητα κέρδη στο χολιγουντιανό στούντιο.

Ποιος μπορεί για παράδειγμα να ξεχάσει τον Μπορίς Κάρλοφ ως το τέρας στο «Frankenstein» ή τον Μπέλα Λουγκόζι ως «Δράκουλα» στην ταινία του Τοντ Μπράουνινγκ; Ακολούθησαν αμέτρητες ακόμα, όπως ενδεικτικά «Η Μούμια» (1932 ), «Ο Αόρατος Άνθρωπος» (1933 ), «Ο Λυκάνθρωπος» (1941 ) και «Το Πλάσμα από τη Μαύρη Θάλασσα» (1954 ).

Σήμερα, ογδόντα και πλέον χρόνια μετά την πρεμιέρα των παραπάνω ταινιών, η Universal θέλοντας να ανταγωνιστεί την επιτυχία του κινηματογραφικού σύμπαντος που έχει στήσει η Marvel, φιλοδοξεί να καταφέρει το ίδιο συστήνοντας στο κοινό το δικό της «Dark Universe». Στην ουσία, πρόκειται για την επαναφορά των ταινιών με τέρατα αλλά στον 21ο αιώνα, και με αισθητά διαφορετική αφηγηματική προσέγγιση όπου το κακό θα πολεμά το κακό.

Το στούντιο αγνοώντας επιδεικτικά το προ τριετίας «Dracula Untold» του Γκάρι Σορ, που επίσης είχε επιδιώξει μια… τερατώδη επανέναρξη, πραγματοποιεί μια νέα αρχή με τη φιλόδοξη «Μούμια» σε σκηνοθεσία Άλεξ Κούρτζμαν και απόλυτο πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Η ταινία που δε σχετίζεται με την πρωτότυπη του 1932 ούτε με το επιτυχημένο franchise του σήμερα ξεχασμένου Μπρένταν Φρέιζερ, απεικονίζει τον Κρουζ ως έναν part-time αρχαιοκάπηλο, όσο δεν πολεμά στο Ιράκ ως πεζοναύτης, ο οποίος ανακαλύπτει έναν αρχαίο τάφο και άθελά του αφυπνίζει το αρχέγονο πνεύμα που κατοικεί εντός του το οποίο σπέρνει την καταστροφή στο διάβα του. Σημειώστε πως στη «Μούμια» εμφανίζεται ο οσκαρούχος Ράσελ Κρόου ως Δρ. Τζέκιλ (και κ. Χάιντ ), διευθυντής του ινστιτούτου «Prodigium» που αναλαμβάνει τη διαλεύκανση των υποθέσεων που συνδέονται με εμφανίσεις τεράτων στον κόσμο των ανθρώπων. Μαντεύουμε πως αυτός θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ταινιών του «Dark Universe».

Το φιλόδοξο blockbuster έχει ως στόχο να μας εντάξει στο «Dark Universe» για το οποίο υπάρχουν ήδη στα σκαριά ιδέες για επόμενες ταινίες. Ο σκηνοθέτης Μπιλ Κόντον που έσπασε ρεκόρ στο box-office με την «Πεντάμορφη και το Τέρας» έχει αναλάβει τον εκμοντερισμό της «Νύφης του Φράνκενσταϊν» η οποία βέβαια ακόμα αγνοείται, ξέρουμε όμως πως το ρόλο του τέρατος θα έχει ο Χαβιέ Μπαρδέμ! Από την άλλη, ο Τζόνι Ντεπ θα ερμηνεύσει τον Αόρατο Άνθρωπο, δίχως να είναι γνωστό ακόμη αν θα αποκτήσει ξεχωριστή ταινία ή θα εμφανιστεί σε κάποια άλλη.

Τα νέα για τη Universal όμως είναι ακριβώς… ευχάριστα, καθώς η «Μούμια» πραγματοποίησε ένα απογοητευτικό άνοιγμα στο αμερικανικό box office -το οποίο δεν κατάφερε να κλονίσει την πρωτοκαθεδρία της αμαζόνας «Wonder Woman»– την ώρα που οι κριτικοί τη στολίζουν με διόλου κολακευτικά σχόλια. Θα προλάβουμε άραγε να δούμε στη μεγάλη οθόνη τα -εκσυγχρονισμένα- διαστημικά μαλλιά της νύφης του Φράνκενσταϊν;

Πηγή:Αθηνόραμα